miércoles, 9 de enero de 2013

Quins són els fruits de la tardor?




AQUESTS SÓN ELS FRUITS DE LA TARDOR!

1.      Castanyes

La castanya és la fruita del castanyer, arbre de la família de les fagàcies. És comestible i molt apreciada com a aliment a algunes zones del món. Als Països Catalans protagonitza, junt amb els panellets i els moniatos,la tradicional festa de la Castanyada.


A Catalunya, se celebra la tradicional festa de la castanyada la nit de Tots Sants, dia 1 de novembre, tot i que és freqüent que es traslladi a la vigília.
A les nostres contrades les castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades.
En alguns països les castanyes es mengen bullides, saltades o també es fa farina.
En alguns llocs els castanyers es cultiven en terres on altres conreus més rics, com el blat o la vinya, no poden créixer.
Per tal de conservar les castanyes per al consum durant tot l'hivern, cal que siguin completament seques abans de retirar-les de la closca espinosa que les conté. Després cal desar-les en una caixa o un barril, cobertes de sorra fina. Qualsevol cuc que pogués estar dins d'alguna castanya sortirà a la superfície en busca d'aire i no danyarà cap altre castanya.


2.      Moniatos

El moniato és una planta de la família de les convolvulaceae, conreada per la seva arrel tuberosa comestible. Originària de Llatinoamèrica, va arribar a Europa al segle XVI i s'ha difós àmpliament per tot el món.
La moniatera és una planta herbàcia perenne i enfiladissa. Té fulles disposades alternes de dues formes: en forma de cor i palmades. Cada flor té els pètals soldats (simpètala). L'arrel tuberosa és comestible amb un gust i color variable segons cadascuna de les varietats.
Les condicions climàtiques per fer créixer els moniatos es donen només a l'estiu en els climes mediterranis però aquí necessiten el regadiu.


Aquesta arrel tuberosa forma part de la cuina típica de tots els països que el conreen.
A Catalunya és consumeix típicament a la Castanyada, acompanyant els panellets o com un dels ingredients d'aquests.



3.      Codony 

El codony és el fruit del codonyer, arbre de la família de les Rosàcies, com la pera i la poma. A la maduresa, és de color groc intens. La seva carn és de textura consistent i aspra i el seu color groc molt pàl·lid. No és sucosa i el seu sabor és molt àcid. No és possible menjar-lo al natural. Després d'un llarg temps de cocció la polpa es torna de color vermell. A Espanya, Veneçuela, Argentina, Xile i Uruguai, el codony es cuina i es prepara en un bloc de pasta de color vermellós conegut com "codonyat" o "carn de codony" que es menja amb formatge tipus manxec. El codony es pot destil·lar i així obtenir un licor. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario