AQUESTS SÓN ELS FRUITS DE LA TARDOR!
1.
Castanyes
La castanya és la
fruita del castanyer,
arbre de la família de les fagàcies. És comestible i molt apreciada com a aliment a algunes zones del món. Als Països Catalans protagonitza,
junt amb els panellets i els moniatos,la tradicional festa de la Castanyada.
A Catalunya, se
celebra la tradicional festa de la castanyada la
nit de Tots Sants, dia 1 de novembre, tot i que és freqüent que es traslladi a la
vigília.
A les nostres contrades les
castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades.
En alguns països
les castanyes es mengen bullides, saltades o també es fa farina.
En alguns llocs els castanyers es cultiven en
terres on altres conreus més rics, com el blat o la vinya, no poden créixer.
Per tal de conservar les
castanyes per al consum durant tot l'hivern, cal que siguin completament seques
abans de retirar-les de la closca espinosa que les conté. Després cal desar-les
en una caixa o un barril, cobertes de sorra fina. Qualsevol cuc que pogués
estar dins d'alguna castanya sortirà a la superfície en busca d'aire i no
danyarà cap altre castanya.
2.
Moniatos
El moniato és una planta de la
família de les convolvulaceae, conreada per la seva arrel tuberosa comestible.
Originària de Llatinoamèrica, va arribar a Europa al segle XVI i
s'ha difós àmpliament per tot el món.
La moniatera
és una planta herbàcia perenne i enfiladissa. Té fulles disposades alternes de
dues formes: en forma de cor i palmades. Cada flor té els pètals soldats (simpètala).
L'arrel tuberosa és comestible amb un gust i color variable segons cadascuna de
les varietats.
Les
condicions climàtiques per fer créixer els moniatos es donen només a l'estiu en
els climes mediterranis però aquí necessiten el regadiu.
Aquesta
arrel tuberosa forma part de la cuina típica de tots els països que el conreen.
A Catalunya és
consumeix típicament a la Castanyada, acompanyant els panellets o
com un dels ingredients d'aquests.
3.
Codony
El codony és el fruit del codonyer,
arbre de la família de les Rosàcies, com la pera i la poma. A la maduresa, és
de color groc intens. La seva carn és de textura consistent i aspra i el seu
color groc molt pàl·lid. No és sucosa i el seu sabor és molt àcid. No és
possible menjar-lo al natural. Després d'un llarg temps de cocció la polpa es
torna de color vermell. A Espanya, Veneçuela, Argentina, Xile i Uruguai, el
codony es cuina i es prepara en un bloc de pasta de color vermellós conegut com
"codonyat" o "carn de codony" que es menja amb formatge
tipus manxec. El codony es pot destil·lar i així obtenir un licor.
No hay comentarios:
Publicar un comentario